Bílkovinná dieta - hubnutí ve 4 fázích
V zájmu srozumitelnosti a přesného dodržování byl program MEDIDIET® koncipován jako čtyřfázový. V praxi to znamená, že pacient postupně prochází čtyřmi fázemi, z nichž každá má význam nejen pro zhubnutí nadbytečných kilogramů na úkor tukové tkáně, ale také pro nastolení správných stravovacích návyků a udržení dosažené redukce v dlouhodobém časovém horizontu. Schematicky se dá jeden den diety v jednotlivých fázích představit takto :
1. fáze - pět instantních proteinových jídel + zelenina v neomezeném množství
První fáze je z hlediska redukce nejúčinnější. Po jejím nasazení se organismus dostává do 48 hodin do ketózy a s ní mizí pocit hladu. K jejímu navození je obvykle třeba přísunu 90 g instantních bílkovin za den, což průměrně odpovídá 5 přípravkům MEDIDIET® během první fáze. Povinně je třeba konzumovat zeleninu, některé její druhy dokonce v neomezeném množství. Vyloučeny jsou naopak cukry a všechny potraviny, které je obsahují (sladké druhy zeleniny, všechny druhy ovoce, atd). Složení přípravků je vybalancované tak, aby byl zajištěn denní přísun sacharidů okolo 50 g, což je množství nezbytné pro normální fungování centrálního nervového systému. Úbytek hmotnosti na úkor tukové tkáně je rychlý a konstantní, pohybuje se mezi 4 - 7 kg za měsíc.
2. fáze - tři až čtyři instantní proteinová jídla + zelenina v neomezeném množství + jedno „pravé" jídlo tvořené libovým masem
Druhá fáze má za cíl udržet organismus v mírné ketóze (a tím v procesu hubnutí na úkor tukové zásobní tkáně) a postupně jej navracet zpět k „pravým" jídlům (kvalitní, libové živočišné bílkoviny v podobě jednoho hlavního jídla za den). Nabídka zeleniny se rozšiřuje o některé oblíbené druhy, které jsou v 1. fázi zakázány (rajčata, papriky, a pod.). Druhá fáze má trvat nejméně dvakrát tak dlouho než fáze první. Během druhé fáze by měl pacient začít s pravidelnou fyzickou aktivitou.
3. fáze - dvě až tři instantní proteinová jídla + zelenina v neomezeném množství + dvě „pravá" jídla tvořená libovým masem + opatrný návrat k cukrům v podobě ovoce
Třetí fáze má za cíl stabilizovat dosažené výsledky v čase a velmi mírným tempem pokračovat v redukci. Jejím hlavním cílem je postupný návrat k cukrům ve formě rostlinných polysacharidů (sladké ovoce, nikoliv dezerty, moučníky, nebo slazení !!). O její délce rozhoduje terapeut. Pro minimalizaci rizika vzniku jojo efektu je trpělivé prokonání této fáze nesmírně důležité.
4. fáze - jedno až dvě instantní proteinová jídla + zdravé stravování
Čtvrtá fáze je de facto doživotní dietou s osvojením si zdravých stravovacích návyků a pravidelné fyzické aktivity. Pacient ví, že mu nezbývá nic jiného, než se doživotně hlídat a vrátit se k lékaři či nutričnímu specialistovi, jakmile jeho hmotnost zakolísá o více než 3 kg oproti dosaženému ideálu.